Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
|
A címzett e-mail címe: | |
Az Ön e-mail címe: | |
Üzenet (Opcionális) |
|
Másolat Önnek | |
A kávészemek csodálatos hatásának felfedezéséről jó néhány legenda kering a világban, ezek közül talán annak az etióp kecskepásztornak a története a legismertebb, aki megdöbbenéssel tapasztalta, hogy kecskéi milyen virgonccá váltak a vörös színű kávébogyók rágcsálása után.
A kávétermesztés és fogyasztás története a feltételezések szerint
Etiópia Kaffa nevű tartományában kezdődött – ez a terület a kávécserje
őshazája.
Az első kávéházak Mekkában nyíltak, majd futótűzként
terjedtek el az arab világban. Az arab kávéházak a "tudás házának"
számítottak, ahol a vendégek kávézás közben sakkoztak, pletykálkodtak és
zenét hallgattak. A kávéházakat fényűzően rendezték be, és mindegyik
egyéni arculattal rendelkezett. A kávéházak megjelenése előtt egyáltalán
nem létezett olyan hely, ahol kényelmes környezetben akár magán, akár
üzleti ügyeket meg lehetett volna beszélni, és ahová bárki egy kávé
árának megfelelő összegért betérhetett.
|
---|
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Matt Biddulph |
A XV. század Európájában a kávét titokzatosság lengte körül. Még
senki sem kóstolta, de már mindenki hallott erről a csodás hatású
főzetről. Habsburg diplomaták és törökországi börtönökből hazatért
osztrák hadifoglyok meséltek a "forró fekete italról", amely enyhíteni
tudta a fáradtságot és a szomorúságot. Az első osztrák kávéházat Bécsben
nyitották meg 1697-ben, attól kezdve pedig egyre-másra nyíltak
kávéházak a világ fővárosaiban és kereskedelmi központjaiban. Az előkelő
társaság szalonjaiban a kávét megfizethető luxusnak tekintették.
A
középosztály számára a kávé az ipari forradalom korszakában vált
elérhetővé, így a megnövekedett igények miatt a kávétermelés mennyiségét
növelni kellett. Európában a kávéivás az ötvenes években vált
mindennapos szokássá, amikor már a köznép számára megfizethető volt.
Ma
a kávé a világ leghíresebb italainak egyike. Egy csésze finom kávé
elfogyasztása valóságos "műélvezettel" ér fel, állítják egybehangzóan a
világ ínyencei.
|
---|
Igazán kiváló kávészemek csak a világ bizonyos területein érnek. Ezek
a termőterületek alkotják az úgynevezett kávéövet, amely az északi és
déli szélesség 25. fok között, az Egyenlítő körül terül el. A különböző
régiók kínálta kávék egyedi karakterét megismerheti a térképre
kattintva.
Az érett kávébogyók begyűjtése kétféleképpen történhet: válogatásos módszerrel, vagy egyben szüreteléssel.
A
válogatásos módszer azt jelenti, hogy csak az érett gyümölcsöt szedik
le kézzel, a még sárga és zöld bogyók a kávécserjén maradnak, a teljes
beérésig. Mivel a pörkölés csak az érett kávébogyókból hozza ki azok
különleges aromáját, ennél a módszernél garantált a tökéletes eredmény.
Az
egyben szüretelés ezzel szemben egy előre meghatározott időpontban
történik, amikorra a gyümölcs túlnyomó része megérik. Ezzel a módszerrel
az érett és az esetleg még éretlen bogyókat egyszerre tépik le a
kávécserjéről, és később az éretlen szemeket kézzel különválogatják.
|
---|
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - lrargerich |
Feldolgozás
A kávégyümölcs feldolgozása a
bogyók hántolásával kezdődik, amelynek célja a babszem és a gyümölcshús
különválasztása. Kétféle feldolgozás létezik: a száraz és a nedves
eljárás.
A száraz eljárás esetében a kávégyümölcsöt a napon, vagy
gépi szárító segítségével kiszárítják, majd a gyümölcsöt gondosan
átrostálják, hogy a gyümölcshús elkülönüljön a magtól. A magokat, azaz a
tulajdonképpeni kávébabszemeket ezután ismét átszitálják, így a maradék
gyümölcshús is leválik. A folyamat végére a kávébab minden
szennyeződéstől megtisztul.
|
---|
FOTÓ: Davidoff Café |
A nedves eljárás drágább, mint a száraz eljárás, de eredményesebb is. A gyümölcsöket egy vízzel teli vezetékrendszeren úsztatják végig, majd a gyümölcshúst préseléssel szabadítják meg a héjtól. Ezután a gyümölcsöt fermentáló (erjesztő) tankokba töltik. A folyamat során a magokat többszöri átmosással szabadítják meg a gyümölcshústól. A megtisztított babszemeket ezután vagy a napon, vagy mesterségesen kiszárítják, a folyamat végére a kávébabról minden gyümölcshús és szennyeződés lekerül.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!