Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mint közismert, a kávét több helyről is származtatják. És tényleg, ahány kávéfajta, annyi genezis, annyi ősi termővidék.
Az egyik közülük az Abesszíniában található Kaffa városka vidéke.
Bizony bizony, innen ered a kávé, és a koffein elnevezés is.
A kávé az arabok révén vált ismertté, de a kávézás szokását eltanulták a törökök is. Történelmi játszótársaink szíves kortyolgatták az enyhe serkentő hatású itókát, mellé áfium (lsd:ópium!) pipát pöfögtetve. Olyannyira szívesen, hogy a kávé, és a kávézás kultúrája, mondhatni művészete, igen gyorsan, az őt megillető előkerő helyre törve a tehetősebb családoknál valódi szertartássá nőtte ki magát, s külön kávé szolga szervírozta a háziaknak.
A szertartás a mai napig megőrizte méltó helyét a török mindennapokban: a kávészemeket pörkölés után kiszárítják, majd kézi darálóban őrlik finomra. Ehhez akár többször is átdarálják. Majd a hosszú nyelű sárgaréz edényben, a cezve (dzsezva, csésze)nevű, belül cinnel futtatott alkalmatosságban főzik meg. Lényeg, hogy méretes legyen, hiszen a kávét cukorral, egyes helyeken kardamommal együtt főzik jó habosra, és miután megfőtt, már nem kavargatják!
Ha törökországabn kávét rendeltek, jó előre szóljatok, mennyi cukorral kéritek, mert később már késő:))
Addig viszont szinte folyamatosan keverni kell, a közepes tűzon rotyogó serkentő tetejéről kívülről befelé terelgetve a habszigetecskét, de úgy, hogy a kanál ne érjen az edényhez. Aztán a habot kiöntik a csészébe, hogy előmelegítse, majd amikor a kávé már bugyogni kezd, és már készülne kiforrni az edényből, sebtiben lekapva a tűzről kitöltik a többit is.
Mielőtt nekilátnánk, érdemes várni egy percet, hogy a zacc leülepedjen a csésze aljára. Utána pedig élvezni, és serkenni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Napi két kávé javítja a memóriát
Paleo táplálkozáshoz paleo kávé!
Lapozható online katalógus!
Exluzív karácsonyi ajándék kávékedvelőknek!