Kávé: Fagyasztva szárítás, instant élvezet

Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1050 fő
  • Képek - 453 db
  • Videók - 65 db
  • Blogbejegyzések - 218 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 452 db

Üdvözlettel,

Kávékedvelő Club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1050 fő
  • Képek - 453 db
  • Videók - 65 db
  • Blogbejegyzések - 218 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 452 db

Üdvözlettel,

Kávékedvelő Club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1050 fő
  • Képek - 453 db
  • Videók - 65 db
  • Blogbejegyzések - 218 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 452 db

Üdvözlettel,

Kávékedvelő Club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1050 fő
  • Képek - 453 db
  • Videók - 65 db
  • Blogbejegyzések - 218 db
  • Fórumtémák - 12 db
  • Linkek - 452 db

Üdvözlettel,

Kávékedvelő Club vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Elfogult kávéélvezők ragaszkodnak a napi, babkávéból főzött feketéjükhöz, ezt tekintik (tekintjük) igazi kávénak. Az instant, porból készült kávét nem műélvezeti cikként kezeljük, inkább szükségszerű rossznak, melyre akkor fanyalodunk, ha nincs más, igazi fekete kávé.

A boltokban valóban sok olyan „műkávé” kapható, mely alacsony minőségű terméket is tartalmaz, vehetünk pótkávét is. Ezek valóban nem kiváló minőségű termékek, de az instant kávé is lehet igazi kávé, mint a babkávéből főzött, amiből szintén találkozhatunk silány minőséggel.

Egy új eljárásnak köszönhetően instant kávéból is ihatunk jó kávét, ez pedig a fagyasztva szárítás. Az ezzel az eljárással készített instant kávé megtartja a kávé eredeti aromáját, másrészről viszont tökéletesen oldódik. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot pörkölés után ipari kávéfőzőben koncentrátummá főzik, majd az így kapott kávét folyamatos keverés és habosítás mellett -50 fokon fagyasztják és vákuummal kivonják belőle a nedvességet. Ezután táblákra vágják és felőrlik.

Ez az eljárás megőrzi a kávé aromáját, színét, a gyomorégést okozó csersavtartalmat viszont megfelelő mértékben kivonják belőle.

További előnye,hogy azonnal oldódik, 80-58 fokos víz elegendő az elkészítéséhez és 1 kg termékből akár nyolcszor annyi kávé nyerhető belőle,mint ugyanennyi babkávéból.

Egy hátránya azonban lehet a kávéimádók körében: az igazi kávéfőzés élményéhez ugyanis hozzátartozik a friss kávéillat, mely a kávéfőzőből árad, ezt pedig az instant kávé nem képes számunkra nyújtani.

Címkék: babkávé fagyasztva szárítás instant kávé kávé kávéfogyasztás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Nagy Gábor üzente 12 éve

Hát igen a kávéfőzés illata az nem pótolható de az ember egészsége még inkább nem! És bizony az a jó illatú kávé sokszor gyomorégést okozott, meg refluxot egyeseknél a savas felbüfögésről nem is beszélve. Ezért én is az egészséges kávéra váltottam és ma már meg se bírom inni például amit anyukám főzött a kotyogójával vagy amit eszpresszó kávéként adnak a büfékben stb 199 Ft per kis csésze! Nagy Gábor http://azegeszsegeskave.info

Válasz

Sarlós Kálmán üzente 12 éve

Nekem is hasonló a véleményem és nem csak az illattal, de az íz világával sincsen semmi baj.

Aki nem kóstolta az nem tudja mit vesztett vele! Aki meg igen az már nem hajlandó mást fogyasztani.

Válasz

Specht József üzente 12 éve

Három éve nem használunk semmilyen kávéfőzőt, mert kizárólag DXN kávékat fogyasztunk, amihez elég a 80-85 fokos víz.
Ezt pedig egy ügyes elektromos vízforraló kancsóval állítjuk elő.

De az illattal nincsen semmi gond, árad az rendesen!

Ami esetleg hiányozhat, az a kávéfőző szörcsögése, kotyogása, stb. De ezt is könnyedén elő lehet állítani, egy hangfelvétellel, amit reggelente minden nehézség nélkül lejátszhatunk mondjuk CD-ről! :)

Üdv!
Spc777
http://www.spc777.com

Válasz

Farkas Éva üzente 14 éve

köszönjük szépen a széleskörű tájékoztatást:)

Válasz

Becker Zoltán üzente 14 éve

Nos....
A leírt eljárás (fagyasztva szárítás) neve: liofilezés. Első dolog amit meg kell a cikkel kapcsolatosan jegyeznem: NEM ÚJ ELJÁRÁS! Ezt a technológiát először a NASA, és az USA hadikutatói alkalmazták az 50-es években általában élelmiszerek tartósítására, élve azzal a fizikából jól ismert ténnyel, hogy vákumban a víz szublimál. A kényes élelmiszereket pedig úgy lehet a legjobban szárítani, hogy eredeti minőségüket megőrizzék, hogy fagyasztva szárítják vákumban. Költséges eljárás, ezért csak a drága, magasminőségű élelmiszereknél érheti meg. A kávé esetében a Nestlé ezt az eljárást már a '70-es években alkalmazta, és hozta kereskedelmi forgalomba Nescafé néven. Második észrevételem: Szarból nem lehet várat építeni! Vagyis gyenge minőségű, magas csersav tartalmú kávéból az instant kávéban ugyan úgy magas lesz a csersav tartalom. Értelem szerűen csak jó minőségű kávéalapanyagból lehet jóminőségű aramagazdag igazi élvezeti értékű instant kávét előállítani. Körül lehet nézni a kereskedelemben: Van 1800 Ft/ kg árú instant kávé, (Na ettől mentsen meg a jóisten!) és van ami 8000 Ft/kg tól! Ez már az iható kategória küszöbértékét eléri. A harmadik megállapítás:Előnye az, hogy az instantból 8x annyi készíthető mint a szemes kávéból. Hát persze, hiszen koncentrátum. Egy adagba 1,7-1.9 gr. kell, míg kávéörleményből, amiből tulajonképpen a főzetet nyejük ki 6,5-7 gr. kell. Előny csupán annyi, ha olyan körülmények között vagyunk, ahol csak forró vizet tudunk előállítani, és nincs egyéb kávéfőző alkalmatosság, de főleg számít a magunkkal vitt holmi súlya. Otthon véleményem szerint ez nem különösebb előny. Igazi kávéfüggő (És nem koffein függő, mert az igyon energiaitalt!), ha nem áll rendelkezésére egy jó kis presszó gép, egy kisebb méretű nyeles vízforralóval frissen őrölt kávéból mennyei török kávét tud magának csinálni. Még egy megállapítás a cikken kívül: Jó kávét nem első sorban a koffeinért, jó bort nem az alkoholért, jó teát nem a tein és az egyéb izgatószereiért issza az aki ezen italok valódi élvezeti értékét keresi.
Üdv: Fungicius

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu