Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kávé élvezetéről írott cikkek általában a kávéval vannak elfoglalva. Honnan származzon a kávészem, milyen arányban keveredjen az arabika és a robuszta, illetve a különböző ültetvények kávéi, milyen legyen a pörkölés, és milyen módon, milyen géppel főzzük le a kávét, hogy az a legjobb ízű legyen.
A vízről ritkán esik szó, pedig a kávéital több, mint 95 %-a víz. A víz persze elvileg vízízű, így nem feltétlenül játszik szerepet a kávéban, gondolnánk. Pedig játszik.
A kávéhoz a vizet általában a csapból engedjük. A csapvíz, mire hozzánk eljut, tisztításon és fertőtlenítésen megy keresztül, általában klór a fertőtlenítőanyag. Muszáj is neki, hiszen a levegőből, a talajból rengeteg szennyeződés kerül bele. Mi még egész szerencsések vagyunk Magyarországon, hogy a csapvizünk iható. A klór viszont, ahogyan érezhető a csapvízben, úgy hathat az elkészült kávé ízére is.
Másik fontos tényező a víz keménysége. Ez a víz kalcium és magnéziumtartalmára utal. Tapasztalat, hogy a keményebb vízből készült kávé jobb ízű. (Nekünk magyaroknak így megint szerencsénk van ebből a szempontból, csapvizünk meglehetősen kemény.) Ez nem azt jelent, hogy minél keményebb a víz, annál jobb a kávé, csak egy bizonyos szintig (kb. 90 mg/l) van különbség. A mérsékelten kemény víz tehát a jó, amivel csak az a probléma, hogy a kávéfőző készülékben lerakódik a vízkő. Így, ha mi lágyítjuk a vizet, vagy palackos vízzel főzzük a kávét, próbáljuk beállítani azt a keménységet, vagy vegyünk mérsékelt keménységű vizet, amivel a legjobb ízű a presszó, de ugyanakkor nem tesszük tönkre a gépet sem.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A kávéfogyasztás megvédhet a cukorbetegség kialakulásától
Aki a kávéélményért felel: a barista 2. rész
Aki a kávéélményért felel: a barista 1. rész
A presszókávé összetettsége