Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az sem mindegy, hogy milyen ez a pohár, ezek megrendelése és karbantartása szintén a barista feladata. Az optimális csésze fehér, ebben érvényesül legjobban a kávé színe, porcelánból van, és vastag falú, hogy jó hőtartó képességű legyen, a legoptimálisabb forma pedig az úgynevezett „tulipán”, amikor a szája kicsit kifele hajlik, hogy megtartsa az eszpresszó legfelső krémes rétegét. A legtöbb presszógép tetején van csészemelegítő, optimálisan kb. 44 celsius fokosan kell, hogy tartsa a csészéket, mert így lehet komolyabb hőveszteség nélkül, kellő hőmérsékleten (kb. 67 C) szervírozni a feketét. Természetesen erre is a baristának kell odafigyelni, hogy pontosan így történjen, illetve, hogy az elkészítés után a leggyorsabban kapja meg a vendég a kávéját.
A barista tisztában kell legyen az alapvető kávéital-típusokkal (eszpresszó, cappuccino, ristretto, caffe latte, latte macchiato, doppio, stb.), és ezeket a helyes módon el is kell tudnia készíteni.
Egyre több helyen várják el, hogy a barista értsen a latte art-hoz, vagyis a tejhabból és a kávé krémjéből különböző ábrákat tudjon rajzolni a kávékülönlegességek tetejére.
Láthatjuk, hogy komoly, kreativitást, odafigyelést és kézügyességet igénylő szakma a baristáé. Akinek tetszik ez a szakma, szerencséje van – ahogy a legtöbb, magára adó étteremben a felszolgálók munkáját sommelier segíti, úgy a legtöbb kávézó egyre inkább elképzelhetetlen lesz barista nélkül. Akit érdekel a vendéglátás, de nem akar felszolgáló lenni, viszont szereti a kávét, nem baj, ha elkezd ebbe az irányba tapogatózni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Aki a kávéélményért felel: a barista 1. rész
A víz és a kávé
Macskávé
A presszókávé összetettsége