Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Kávékedvelő Club közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Kávékedvelő Club vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Ha megnézzük a Wikipédián a világ kávéfogyasztását országokra lebontva, érdekes dolgokat találunk. A legnagyobb kávéfogyasztók a finnek, 12 kg/fő fogyasztással évenként. Az első 10-ben ott van az összes skandináv állam, így a világ a megmondhatója, hidegben esik a legjobban a kávé.
Ez már csak azért is igaz, mert a statisztika szerint pl. Dél-Amerikában és Afrikában egy-két kivételtől eltekintve minimális a kávéfogyasztás. Mondhatjuk, hogy ahol termesztik, ott isszák legkevésbé.
Három tuti kávéital, amivel minden nőt leveszel a lábáról, anélkül, hogy 10 percnél többet töltenél az elkészítésével.
Egy forró estére az alábbi jeges kelyhet ajánlom:
3 cl whiskey (vagy konyak)
1,5 dl tej
0,5 dl tejszín
0,5 közepesen erős feketekávé (a legjobb,ha brazil különlegességből készíted)
1 kk méz
1 késhegynyi vaníliáscukor
2-3 jégkocka
A hozzávalók összemixelendők egy keverőpohárban (de akármilyen magas pohár is megfelel), de lehet kézi mixerrel vagy turmixgéppel is készíteni, ill egy befőttesüvegben való összerázás is megteszi.
|
|
15 éve | Kovács Bálint | 1 hozzászólás
Egyre többet látunk már Magyarországon is úgynevezett side by side, avagy „amerikai típusú” hűtőszekrényeket. Ezek ilyen kétajtós batár szekrények, melyek egyik oldala hűtő, a másik fagyasztó, és, amit igazán rokonszenves rajta, az a beépített jégkocka-adagoló, illetve a hidegvíz eresztő csap. Az igazán profi készülékek természetesen „A” energiaosztályúak, van bennük külön gyorshűtő rekesz, vagy henger, ha hirtelen lenne hűvös italra szükségünk, digitális kijelzővel rendelkeznek, sosem kell leolvasztani, halkan zsizseg munkavégzés közben, de ha nyitva hagyjuk az ajtaját, akkor sípol, csörög, csattog.
15 éve | Kovács Bálint | 1 hozzászólás
A híres, jó és régről eredő dolgoknak általában homályos az eredete, frappáns, esetleg hősies legendákat adunk tovább egymásnak generációkon át, amik az első komolyabb megpiszkálásra kipukkannak. Az ír kávé kivétel. Viszonylag pontosan dokumentált az eredete, ennek megfelelően kiábrándítóan egyszerű is.
Az ír kávé 1943-ban született, Írországban, Limerick megyében, a Port of Foynes öbölben a Shannon repülőtér utasellátójában. Ronda, hideg, viharos környék volt ez, milyen is lett volna Írországban a tenger mellett.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
Az ír kávé egy roppant egyszerű, de finom kávékülönlegesség, ír whisky-t öntök kávéba, megiszom. Melenget, finom.
Természetesen többről van szó, noha a hozzávalók ír whiskey, kávé, tej, cukor, de elkészítése bonyolultabb rumos kávé nevű, postásüzemanyag társánál.
Van speciális ír kávés pohár, ami vastag üvegből van, bumszli kehely formájú, talpas, rövid, tömzsi szárral, amire kis fül van applikálva. Olyasmi, mint egy kisebb, elegánsabb söröskorsó.
15 éve | Kovács Bálint | 0 hozzászólás
A reggeli ébredést nagyon kevés dolog tudja kellemessé tenni, ezek egyike
a szobába betóduló kávéillat. A kávézók, kávékimérések illatát is szeretjük,
így felmerül a kérdés, hogy ha a kávé illata ennyire rokonszenves orrunknak,
akkor miért nem viseljük saját testünkön?
Persze, hogy viseljük. A kávé általában ott van a parfümkészítő mesterek tarsolyában. (És a parfümériákban is. Elegánsabb helyeken kis edényben kávészemek vannak kirakva a parfümök közé, hogy ha az orrunk túlságosan eltelítődött illatokkal, kávészemek szagolgatásával frissítsük fel szaglósejtjeinket.) Hátránya, hogy értékes illóanyagai nehezen oldhatóak.
Az sem mindegy, hogy milyen ez a pohár, ezek megrendelése és karbantartása szintén a barista feladata. Az optimális csésze fehér, ebben érvényesül legjobban a kávé színe, porcelánból van, és vastag falú, hogy jó hőtartó képességű legyen, a legoptimálisabb forma pedig az úgynevezett „tulipán”, amikor a szája kicsit kifele hajlik, hogy megtartsa az eszpresszó legfelső krémes rétegét. A legtöbb presszógép tetején van csészemelegítő, optimálisan kb.
Ahhoz, hogy jó presszókávét igyunk, elsősorban jó kávé szükséges. Minden kávés cégnek vannak szakértői, akik rengeteg kóstolással szortírozzák a különböző ültetvények kávéit, majd a kiválogatott fajtákból állítanak össze különféle kávékeverékeket. A jobb kávézók pedig remélhetőleg a jobb beszállítóktól rendelik kávéjukat.
A jó presszóhoz önmagában a jó kávé nem elég, kell egy szakértő, aki megfelelően el is készíti.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás